Odpowiedzialni społecznie

Caritas Diecezji Sandomierskiej od lat pomaga dzieciom, młodzieży, osobom niepełnosprawnym, chorym, starszym, bezdomnym, rodzinom w trudnej sytuacji życiowej, ofiarom kataklizmów. Jest to możliwe między innymi dzięki środkom z 1%, przekazywanym nie tylko przez osoby indywidualne, ale także przez firmy. Aby uhonorować takie przedsiębiorstwa, a także przyczynić się do promowania idei społecznej odpowiedzialności biznesu w środowisku lokalnym, Caritas Diecezji Sandomierskiej od 2014 roku rozpoczyna przyznawanie tytułu „Firma Odpowiedzialna Społecznie”.

CSR, czyli społeczna odpowiedzialność biznesu to coraz popularniejszy trend zarówno wśród lokalnych przedsiębiorstw, jak i korporacji. Polega m.in. na wspieraniu wybranych inicjatyw i grup społecznych, dbałości o najbliższe otoczenie. Wbrew obiegowym przekonaniom, nie zawsze wiąże się z ponoszeniem nakładów finansowych czy angażowaniem pracowników. Najprostszym, a zarazem bezkosztowym sposobem jest przekazanie 1% podatku od dochodów w ramach rozliczania pracowników, którzy osiągnęli w poprzednim roku zyski tylko z jednego źródła. Caritas Diecezji Sandomierskiej działa lokalnie, zna realia i problemy mieszkańców najbliższego otoczenia Państwa firmy. To sprawia, że kieruje pomoc dokładnie tam, gdzie jest ona najbardziej potrzebna.

Przedsiębiorstwa, które przekażą 1% na Caritas Diecezji Sandomierskiej, otrzymają wraz ze specjalnym dyplomem honorowy tytuł „Firmy Odpowiedzialnej Społecznie” i będą mogły posługiwać się nim przez rok w swoich materiałach promocyjnych, na stronach internetowych, w kontaktach biznesowych itp. Caritas Diecezji Sandomierskiej dołoży starań, by upowszechniać informacje o zaangażowanych firmach w mediach regionalnych, podczas organizowanych wydarzeń, a także umieści logo darczyńcy wraz z linkiem i krótkim z opisem na stronie www.sandomierz.caritas.pl.

Zapraszamy firmy z Sandomierszczyzny do współpracy – społeczna odpowiedzialność biznesu zaczyna się od 1%.