Pielgrzymka Caritas do Sanktuarium Bożego Miłosierdzia

14 kwietnia 2018

Pielgrzymka Caritas do Sanktuarium w Łagiewnikach

Na zakończenie Tygodnia Miłosierdzia, w sobotę 14 kwietnia 2018 r. odbyła się XV Pielgrzymka do Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Krakowie-Łagiewnikach. Hasłem pielgrzymki były słowa Służebnicy Bożej Hanny Chrzanowskiej: „Bóg złożył w moje ręce talenty i nie wolno mi ich marnować”.

Ponad 3,5 tys. pracowników i wolontariuszy Caritas z całej Polski przyjechało do Łagiewnik, by upraszać Boże Miłosierdzie i uczcić relikwie św. Siostry Faustyny. Wśród nich znajdowała się 105 osobowa delegacja pracowników i wolontariuszy Caritas Diecezji Sandomierskiej m.in. z Rudnika, Janowa Lubelskiego, Modliborzyc, wolontariusze Szkolnych Kół Caritas z Przędzela, Rudnika nad Sanem, Grobli, Jeżowego, Łętowni, Majdanu Łętowskiego i Czyżowa Szlacheckiego.

Piegrzymkę rozpoczęła pantomima o cudzie, który został zatwierdzony w procesie beatyfikacji Sługi Bożej Hanny Chrzanowskiej, której wyniesieni na ołtarze odbędzie się 28 kwietnia br, przygotowana przez podopiecznych Środowiskowego Domu Samopomocy w Krakowie. Dorośli mogli wysłuchać konferencji Neli Łabińskiej z krakowskiego Katolickiego Stowarzyszenia Pielęgniarek i Położnych o życiu i posłudze Czcigodnej Sługi Bożej. – Hanna Chrzanowska wiedziała, że nie będzie dobrą pielęgniarką, jeśli nie odda się w pełni Bogu. Rozumiała, że nie wolno osądzać żadnego człowieka, bo każdy jest piękny i ważny w oczach Boga. I choć w swojej pracy napotykała trudności, to gdy oddawała je Bogu, wszystko stawało się łatwiejsze – mówiła Nela Łabińska, przypominając że Chrzanowska stworzyła również Rachunek Sumienia Pielęgniarek, który jest aktualny i dziś. – Nie miała do dyspozycji osiągnięć techniki, jakie są dzisiaj. Miała tylko swoje ręce, serce, pomysły i Bożą łaskę. Efekt jest taki, że pozostawiła po sobie ślad piękna, a cud miłosierdzia wciąż z niej promieniuje – zauważyła N. Łabińska.

Punktem centralnym spotkania była Msza święta w bazylice Bożego Miłosierdzia pod przewodnictwem metropolity krakowskiego – arcybiskupa Marka Jędraszewskiego. Biskup Wiesław Szlachetka, przewodniczący Komisji Charytatywnej Konferencji Episkopatu Polski, w homilii zaznaczył: – Pan Jezus chce zaprzyjaźnić się z każdym z nas i zaprasza nas, byśmy Go naśladowali, ponieważ pragnie dzielić się tym, co ma najlepszego: swoim życiem, mądrością i niebem. Wy właśnie taką przyjaźń uczyniliście swoim stylem życia. Taka właśnie przyjaźń sprawia, że pniemy się w górę. Bo ten jest wielki, kto pomaga, kto służy. Ewangeliczną miarą wielkości człowieka jest miara służby bliźniemu, który potrzebuje pomocy. A zatem błogosławieni jesteście, drodzy wolontariusze, którzy nosicie w swoim sercu imię caritas – to imię, które oznacza miłość miłosierną. Przez wasze talenty i waszą służbę dajecie światu świadectwo, że Bóg jest miłosierny – podkreślał hierarcha.

Na zakończenie pielgrzymki w Sanktuarium św. Jana Pawła II, uroczyście odmówiono Koronkę do Bożego Miłosierdzia w intencjach diecezjalnych Caritas. Obecność w sanktuarium była okazją do podziękowania Panu Bogu za siłę do służby najbardziej potrzebującym.