W październiku 2012 roku Caritas Diecezji Sandomierskiej
udostępniło mieszkańcom Sandomierza i regionu
 znajdujące się na ul. Opatowskiej 10:

w Kompleksie Dawnego Szpitala Św. Ducha
w Sandomierzu

W  Centrum znajduje się Sala Multimedialna, która pomieści 40 osób.
Pracownicy obsługują stronę internetową www.poznajsandomierz.pl,

za pomocą której można udać się na wirtualną wędrówkę po miejscach związanych z historią tego zabytkowego grodu.

Można w niej obejrzeć prezentację dotyczącą sandomierskich pereł architektury, poznać ich historię i dostrzec liczne szczegóły, nie zawsze widoczne podczas normalnego zwiedzania. Po takim szczególnym etapie zwiedzania, można zdecydować, które zabytki należy zobaczyć w rzeczywistości.

Głównym celem działalności Centrum jest rozwój funkcji turystycznej poprzez podniesienie atrakcji turystycznej miasta Sandomierz. W ramach informacji dodatkowych posiadamy również foldery i mapy Sandomierza.

Zapraszamy wszystkich zainteresowanych poznaniem zabytków Sandomierza.
Mają Państwo możliwość Bezpłatnego Spaceru Panoramicznego po Sandomierzu

PRZEWODNIK PANORAMICZNY PO SANDOMIERZU

Strona internetowa www.poznajsandomierz.pl powstała, aby w unikalny sposób ukazać najważniejsze zabytki i miejsca w tym wyjątkowym mieście. Całość zbudowana jest z ponad 140 wysokiej rozdzielczości panoram sferycznych HD HDR, które razem tworzą wyjątkowy obraz Sandomierza.

Dzięki zastosowaniu unikalnych rozwiązań i technologii można nie tylko widzieć prezentowane na panoramach zabytki i miejsca, ale dowiedzieć się o nich z dokładnych i profesjonalnych opisów tekstowych lub komentarzy lektora.

PUNKTY INFORMACYJNE NA PANORAMACH

Punkty informacyjne na panoramach, czyli idealne źródło wiedzy i informacji o konkretnym miejscu, obiekcie lub przedmiocie widocznym na panoramie. Rozwiązanie to przypomina umieszczanie tzw. pinezek w przestrzeni 3D panoramy. Dzięki temu, będąc np. w bazylice katedralnej można przeczytać lub posłuchać o widocznych freskach, rzeźbach lub obrazach.

Dodatkowo rozmieszczono także wielkoformatowe reprodukcje zabytkowych obrazów,
które można obejrzeć w najdrobniejszych detalach.

EDUKACJA POPRZEZ ROZRYWKĘ I PRZYGODĘ – GRA PANORAMICZNA

Znajdująca się na naszej stronie internetowej Gra Panoramiczna po Sandomierzu to doskonałe narzędzie rozrywkowo – edukacyjne dla wszystkich, którzy chcą poczuć ducha przygody w Sandomierzu. Gra wprowadza emocje, buduje zaangażowanie i napięcie, skłania do myślenia i poszukiwania rozwiązań. Daje radość i satysfakcję z osiągniętego celu.

ul. Opatowska 10, 27-600 Sandomierz

Czynne od poniedziałku do piątku w godz. 8.00 – 16.00