Dla Ciebie to tylko 1%, a dla nas aż tyle możliwości!

10 lutego 2018

Caritas Diecezji Sandomierskiej jest instytucją charytatywną, której działalność koncentruje się wokół pomocy m.in. osobom niepełnosprawnym, ubogim, chorym i bezdomnym. Czynione dobro nie byłoby możliwe bez wsparcia oraz hojności ludzi dobrego serca, którzy decydują się przekazać swój 1% podatku na cele Caritas Diecezji Sandomierskiej.

Dla Ciebie to tylko 1%, a dla nas aż tyle możliwości!

Podatnik w zeznaniu podatkowym może podać dodatkowe informacje, które w jego ocenie mogą mieć wpływ na dystrybucję środków gromadzonych przez organizację pożytku publicznego (np. na konkretny cel). Informację tę podatnik będzie mógł zamieścić w rubryce „cel szczegółowy 1%”.

Z pozyskanych środków w 2017 roku sfinansowaliśmy:

10 418 – pacjentów objętych pomocą i usługami pielęgniarskimi

364 257 – zabiegów rehabilitacyjnych w Centrach Pielęgniarstwa Środowiskowo-Rodzinnego i Rehabilitacji

175 – wychowankom codzienną edukację w Ośrodku Rehabilitacyjno-Edukacyjnym „Radość Życia” dla Dzieci i Młodzieży Niepełnosprawnej

547 – rodzinom pomoc z okazji Świąt Bożego Narodzenia i Wielkiej Nocy

314 – osobom udzielono pomocy w Ośrodku Interwencji Kryzysowej, Domu Samotnej Matki i Schronisku dla Bezdomnych Kobiet

128 – osobom zakup lekarstw, opłacenie bieżących rachunków w ramach Pomocy Doraźnej

142 – osobom bezdomnym (mężczyznom i kobietom) pobyt w schroniskach i ciepły posiłek

153 – osobom niepełnosprawnym uczestnictwo w Warsztatach Terapii Zajęciowej i w Środowiskowym Domu Samopomocy

53osobom uzależnionym i dotkniętym przemocą alkoholową udzielono porad i pomocy w Punkcie Informacyjno-Konsultacyjnym

38 957 ciepłych posiłków dla dzieci i młodzieży w stołówkach szkolnych

19 dzieciom pomoc w ramach Programu „Skrzydła”  (na pomoc ludzi dobrej woli czeka około 250 uzdolnionych dzieci z terenu Diecezji Sandomierskiej)