Integracja z autyzmem w Opatowie

24 kwietnia 2018

Integracja z autyzmem w Opatowie

W ramach obchodów Światowego Miesiąca wiedzy na temat Autyzmu grupa uczniów z sandomierskiego Ośrodka „Radość Życia”, 24 kwietnia 2018 r. wzięła udział w spotkaniu z uczniami Szkoły Podstawowej nr 2 w Opatowie. Inicjatorami spotkania byli nauczyciele tamtejszej szkoły.

Celem wyjazdu było popularyzowanie wiedzy na temat zaburzeń ze spektrum autyzmu w środowisku lokalnym. Spotkanie miało na celu dzielenie się wiedzą na temat autyzmu i innych całościowych zaburzeń rozwoju, kształtowania postaw akceptacji osób z autyzmem.

Zebranym zaprezentowano dwa filmy: „Tacy jak Wy” – skłaniający do zrozumienia i akceptacji osób z autyzmem, w którym bohaterowie wyjaśniają, co oznacza dla nich życie z autyzmem oraz film „Nasi mistrzowie” – o zainteresowaniach i uzdolnieniach uczniów z autyzmem uczących się w Ośrodku „Radość Życia”. Uczniowie naszego Ośrodka zaprezentowali swoje zdolności wokalne, recytatorskie, taneczne, instrumentalne. Na znak integracji utworzono krąg przyjaźni i wspólnie śpiewano. Nie zabrakło również gier i zabaw ruchowych przy muzyce. Gospodarze umilili spotkanie słodkim poczęstunkiem zaserwowany przez uczniów i nauczycieli.