„Ja jestem ja”

27 kwietnia 2018

„Ja jestem ja”

W ramach realizacji zadania publicznego pn. „Razem tak wiele to słowo znaczy – Prowadzenie warsztatów teatralnych integrujących dzieci młodzież niepełnosprawną ze środowiskiem rówieśniczym”, uczniowie Ośrodka „Radość Życia” wyruszyli z wycieczką do Teatru 21 w Warszawie. Spektakl „Ja jestem ja” odbył się w Teatrze Studio, mieszczącym się w Pałacu Kultury i Nauki.

Teatr 21 zrodził się w 2005 r. z warsztatów w Zespole Społecznych Szkół Specjalnych „Dać Szansę” w Warszawie. Aktorami są przede wszystkim uczniowie oraz absolwenci szkoły – osoby z zespołem Downa i autyzmem. W wyjeździe wzięli udział uczniowie Ośrodka „Radość Życia” i Szkoły Podstawowej nr 3 w Sandomierzu.

Przed spektaklem miały miejsce krótkie warsztaty teatralne. Przedstawienie wzbudziło ogromny entuzjazm wśród wypełniającej po brzegi salę publiczności. Tego dnia mieliśmy również okazję odbyć spacer po warszawskich Łazienkach, podziwiać piękno przyrody i nowoczesnej architektury.