Mocni Duchem

9 kwietnia 2018

Mocni Duchem

Msza św. dla uczniów, rodziców, nauczycieli Ośrodka „Radość Życia” zainaugurowała Tydzień Miłosierdzia, wpisując się w obchody światowego miesiąca autyzmu. – Chcemy podczas obchodów Tygodnia Miłosierdzia zwrócić uwagę na osoby, które świadczą miłosierdzie 24 godziny na dobę. Są nimi rodzice dzieci niepełnosprawnych. Są oni wspaniałymi świadkami czynnego miłosierdzia i ofiarnej miłości. Poprzez swoje zaangażowanie i niestrudzone niesienie miłości są codziennymi cichymi bohaterami. Często muszą rezygnować z osobistych planów, marzeń, oddając w pełni swój czas tym dzieciom. Obserwując ich podczas pracy w naszym ośrodku, dostrzegamy ich wielką determinację. Są mocni miłością i naprawdę godni naśladowania. Dlatego oprócz szkoleń i szerokiego wsparcia, jakiego udzielamy tym rodzinom, dziś chcemy wyróżnić i docenić ich naprawdę wielki dar niezłomnej miłości – podkreślał ks. Bogusław Pitucha, dyrektor diecezjalnej Caritas. To właśnie rodzicom wyróżniającym się darem miłości wręczono dyplomy „Mocni miłością”. Wspólne zdjęcie połączyło grono wzruszonych rodziców.

Dalsze świętowanie rozpoczął I Przegląd Piosenki Religijnej „Obdarowani i umocnieni w Duchu Świętym”. Następnie uczniowie Ośrodka uczestniczyli w warsztatach tanecznych „Radujmy się i tańczmy w Duchu Świętym”. Popołudniu ponad 50-osobowa grupa uczniów wzięła udział w komputerowym badaniu wykrywającym wady postawy.