Pielgrzymka modliborzyckiego Senior-WIGOR do Warszawy

12 kwietnia 2018

Pielgrzymka modliborzyckiego Senior-WIGOR do Warszawy

Pod hasłem „Szczególne duchowe miejsca na drogach do wolności” przebiegała pielgrzymka seniorów z modliborzyckiego Domu »Senior-WIGOR« Caritas Diecezji Sandomierskiej. Wyprawa do stolicy wpisuje się w świętowanie 100. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości.

Wędrowanie ulicami stolicy rozpoczęło się od Placu Zamkowego z Kolumną Zygmunta. W Bazylice Archikatedralnej Męczeństwa św. Jana Chrzciciela uczestnicy pielgrzymki modlili się przy grobie Sługi Bożego, prymasa Stefana Wyszyńskiego. – Pomnik Warszawskiej Syrenki oraz Pomnik Małego Powstańca to tylko niektóre miejsca, które mogliśmy podziwiać spacerując po Starym Mieście. Odwiedziliśmy także Plac Piłsudskiego, miejsce państwowych uroczystości, modliliśmy się przy Grobie Nieznanego Żołnierza, pod Krzyżem Papieskim i nowopowstałym Pomnikiem Smoleńskim. Odwiedziliśmy Pałac Prezydencki, kościół św. Anny, pomnik Adama Mickiewicza, multimedialne Ławeczki Chopina. Drugi dzień rozpoczęła wizyta w miejscu spoczynku znanych i zasłużonych Polaków – Cmentarza Powązkowskiego. Na Żoliborzu przy kościele św. Stanisława Kostki, zawierzaliśmy naszą grupę opiece bł. ks. Jerzego Popiełuszki. Ostatnim punktem wyprawy było Muzeum Wojska Polskiego – wyjaśniała Anna Świeca – kierownik modliborzyckiej placówki.

Pielgrzymka seniorów korzystających z pomocy i opieki Caritas w Modliborzycach wpisała się w obchody Tygodnia Miłosierdzia. Była to okazja do jeszcze lepszej integracji osób starszych, często pozostawionych samym sobie i spędzających czas w czterech ścianach swoich mieszkań. Caritas Diecezji Sandomierskiej prowadzi dom w Modliborzycach od 2016 r. W planach jest utworzenie kolejnych dziennych domów opieki służących seniorom i osobom samotnym.