Podsumowanie miesiąca wiedzy o autyzmie

27 kwietnia 2018

Podsumowanie miesiąca wiedzy o autyzmie

Dobiega końca kwiecień – miesiąc poświęcony zdobywaniu i szerzeniu wiedzy na temat autyzmu. W Ośrodku Edukacyjno-Rehabilitacyjnym „Radość Życia”, 27 kwietnia 2018 r. odbyło się podsumowanie wszystkich wydarzeń, w których brali udział uczniowie, nauczyciele i rodzice sandomierskiej placówki. Tegoroczna edycja odbywała się pod hasłem: „Różnymi drogami biegnie ludzkie życie, ale wszyscy szukamy szczęścia i miłości”.

Okazją do spotkania była zbliżająca się rocznica kanonizacji św. Jana Pawła II, który pozostaje niedoścignionym wzorem troski o człowieczeństwo każdej osoby. Modlitwie przez wstawiennictwo papieża-Polaka przewodził ks. Marek Walczak – katecheta ośrodka. Następnie przyszedł czas na program poświęcony Świętemu. Uczniowie zaprezentowali swoje talenty plastyczne, recytatorskie, muzyczne, wokalne, taneczne. Rozstrzygnięto również wyniki konkursu plastycznego pn. „Jak niebieskie motyle fruwające do gwiazd”. Odbył się także niebieski pokaz mody. Przed południem społeczność Ośrodka udała się na Plac Papieski, by tam przed figurą św. Jana Pawła dziękować za dotychczasowe sukcesy indywidualne i pedagogiczne, oraz prosić o błogosławieństwo kolejnych poczynań i planów.

– Popularyzowaniu wiedzy na temat autyzmu służyły w tym miesiącu spotkania naszych uczniów z otaczającym światem. Proste czynności, rozmowy, drobne gesty przez osoby ze spektrum autyzmu wydają się być zupełnie inne, niż je rozumiemy. Dlatego właśnie potrzeba ścisłej integracji osób niepełnosprawnych z tymi, którzy mają wszystko. Szkolenia, konsultacje, akcje integracyjne, happeningi dają okazję do wymiany doświadczeń, doskonalenia swoich umiejętności, lepszego wprowadzania niepełnosprawnych we współczesny świat – wyjaśnia Maria Butkowska, odpowiedzialna za placówkę w Sandomierzu.