Pomoc z wyobraźnią miłosierdzia

13 kwietnia 2018

Pomoc z wyobraźnią miłosierdzia

W Ośrodku Rehabilitacyjno-Adaptacyjnym Caritas w Bojanowie odbyło się spotkanie liderów i wolontariuszy Szkolnych Kół Caritas. Na spotkaniu, które poprowadził ks. Bogusław Pitucha, dyrektor Caritas, podsumowano dotychczasową działalność wolontariuszy w ramach szkolnych kół oraz zaplanowano spotkania formacyjne i akcje charytatywne, które podjemcą wolontariusze w najbliższym czasie.

– Podczas naszego dzisiejszego spotkania chcemy zaplanować wspólne działania na rzecz pomocy dla konkretnej osoby. Jest nią czteroletni Adaś, z terenu naszej diecezji, który choruje na nieuleczalną chorobę »Zespół Leigha«. Chcemy wspólnie zastanowić się nad sposobami i w jaki sposób wolontariusze ze Szkolnych Kół Caritas mogliby przez dzieła charytatywne wspomóc swojego kolegę. Jedno ze szkolnych kół już podjęło decyzję przekazania zebranej Jałmużny Wielkopostnej na lek dla małego Adasia. Dodam, że jedna dawka leku to koszt 500 zł. Ponadto, chłopiec, aby funkcjonować potrzebuje specjalistycznego wózka oraz agregatu prądotwórczego, który w razie barku prądu zasiliłby respirator, do którego musi być podłączony Adaś – poinformował ks. B. Pitucha.

Koordynatorzy podjęli wspólnie inicjatywy przeprowadzenia lokalnych i szkolnych akcji, aby zebrać środki na lek dla Adasia. Ponadto zaplanowano organizację pikników i koncertu charytatywnego oraz rozpropagowania akcji charytatywnej w swoich środowiskach. Na spotkaniu byli obecni liderzy Szkolnych Kół Caritas ze Szkoły Katolickiej w Stalowej Woli, Zespołu Szkół im. Staszica w Tarnobrzegu, Państwowej Szkoły Podstawowej w Rudniku nad Sanem, z Przędzela, Kopek i Łętowni oraz z Gimnazjum w Rudniku nad Sanem.

– Zaplanowaliśmy także ogólno-diecezjalne spotkanie wolontariuszy ze szkolnych kół 7 czerwca 2018 r. w Sandomierzu, które połączone byłoby ze wspólną integracją, modlitwą, zabawą i wymianą doświadczeń. Myślę, że takie spotkania wpiszą się w coroczny plan działań Szkolnych Kół Caritas. Każdy może się włączyć w rozpoczętą w ramach Tygodnia Miłosierdzia akcję pomocy dla Adasia. Łańcuszek pomocy to nasze wspólne dzieło. Jest połączeniem wielu ogniw i każdy ze swoja pomocą może do nas dołączyć. Jest to naprawdę piękny i szczytny cel pomocy dla małego chłopca, który całkiem niedawno zachorował na tę ciężką chorobę. Poprzez naszą wsparcie on i jego rodzina nie pozostanie sama – dodał Dyrektor Caritas Diecezji Sandomierskiej.

Spotkanie liderów Szkolnych Kół Caritas zbiegło się z 3. rocznicą otwarcia i poświęcenia Ośrodka w Bojanowie „w nowej wersji”.

info & foto za: sandomierz.gosc.pl