Projekt Olimpiad Specjalnych #BądźFIT

28 kwietnia 2018

Projekt Olimpiad Specjalnych #BądźFIT

W czasie trwania programu #BądźFIT uczniowie Ośrodka Rehabilitacyjno-Edukacyjnego „Radość Życia” dla Dzieci i Młodzieży Niepełnosprawnej w Sandomierzu mieli możliwość zmienić swoje nawyki życiowe na lepsze i zdrowsze. Poprzez liczne spotkania uczestnicy uczyli się jak dążyć do wyznaczonego celu i szukali swojej własnej dobrej drogi. Poznali pozytywne efekty pracy nad sobą, właściwych wyborów i zaangażowania silnej woli.

Niepowtarzalne spotkania z dietetykami: panią Agnieszką Sekulską i panem Mateuszem Dzikowskim przybliżyło uczniom zasady zdrowego żywienia oraz wpływ aktywności fizycznej na zdrowie. Dietetycy w szczególności zwracali uwagę na: spożywanie częstych a niewielkich posiłków, w których jest zawarta duża ilość świeżych warzyw i owoców, a także na spożywanie dużej ilości czystej wody zwłaszcza przed posiłkami i w trakcie aktywności ruchowej. Pokazali, że zdrowy i wartościowy posiłek nie koniecznie musi być drogi, czasochłonny i niesmaczny.

Kolejnym ciekawym spotkaniem dla naszych uczniów było spotkanie z pielęgniarką szkolną. Oprócz tematu o zdrowym odżywianiu poruszane były tematy dbania o ciało poprzez odpowiednią higienę: częste mycie, czystą odzież, systematyczne wizyty u lekarza rodzinnego, specjalistów, między innymi dentysty i okulisty. Higienistka pokazała jak ważne jest zachowanie równowagi pomiędzy odpoczynkiem – snem, a odpoczynkiem – aktywnym spędzaniem czasu wolnego na świeżym powietrzu.

W czasie dwóch miesięcy trwania programu uczniowie poznawali różne ciekawe formy aktywności ruchowej, począwszy od żwawych spacerów po okolicy, wspólnych ćwiczeń na sali, poprzez wyjścia na basen, siłownię. Ponadto uczestnicy otrzymywali krótkie zestawy ćwiczeń do wykonania w domu.

Pod okiem opiekunów uczniowie mieli możliwość wyboru zdrowych produktów i poznawali sposoby samodzielnego przyrządzania szybkich, łatwych i smacznych dań.