W Rudniku nad Sanem prosili o Boże Miłosierdzie

10 kwietnia 2018

W Rudniku nad Sanem prosili o Boże Miłosierdzie

W trwającym 74. Tygodniu Miłosierdzia wolontariusze, pracownicy, podopieczni placówek Caritas Diecezji Sandomierskiej z Rudnika nad Sanem, Sandomierza, Bojanowa zebrali się 10 kwietnia 2018 r. w rudnickim kościele parafialnym Trójcy Przenajświętszej aby wspólnie prosić o Boże Miłosierdzie. Na spotkanie przybyli także członkowie Klubu Seniora, Szkolnych Kół Caritas z Rudnika, rehabilitanci, terapeuci i opiekunowie z ośrodków opiekujących się osobami samotnymi, starszymi, zagrożonymi wykluczeniem oraz korzystający z pomocy niesionej przez Caritas i mieszkańcy miasta.

Przed Eucharystią dziekan rudnicki – ks. Waldemar Farion poprowadził wspólną modlitwę Koronką do Bożego Miłosierdzia. Mszy Świętej z prośbą o Boże Miłosierdzie dla zgromadzonych uczestników i wszystkich objętych troską przez Caritas Diecezji Sandomierskiej przewodniczył ks. Marek Walczak – kierownik sandomierskiego Schroniska dla bezdomnych mężczyzn. – W dzisiejszej Ewangelii Pan Jezus stawia Nikodemowi wymaganie, by powtórnie się narodził. Co to znaczy? W jego wypadku chodziło o przyjęcie chrztu z wody i Ducha Świętego. Ale to wymaganie jest aktualne dla nas. Jak mamy się na nowo narodzić? Chodzi o to, byśmy widzieli w braciach i siostrach bardziej potrzebujących niż my sami. Potrzebujących miłości, dobrego słowa, opieki medycznej, przyjaźni. Nie możemy się zatrzymywać tylko na swoim bólu, smutku, chorobie. Jezus uczy nas widzieć więcej i dalej – tłumaczył celebrans. W podsumowaniu ks. Tomasz Szostek – kierownik Centrum Caritas w Rudniku nad Sanem dziękując zgromadzonym za obecność i modlitwę zachęcił do dalszego zaangażowania w dzieła miłosierdzia.

Celem Tygodnia Miłosierdzia jest przede wszystkim obudzenie w nas czujności na potrzeby bliźnich, osób chorych, samotnych, bezrobotnych, bezdomnych, prześladowanych, opuszczonych i niepełnosprawnych. Dni te są okazją do pogłębienia własnej refleksji i otwarcia akty miłosierdzia wobec innych. To także czas zaprezentowania pracy i poświecenia różnych organizacji charytatywnych.