Spotkanie opłatkowe w Centrum Caritas w Rudniku nad Sanem

21 grudnia 2017

Spotkanie opłatkowe w Centrum Caritas w Rudniku nad Sanem

Tradycyjnie przed Świętami Narodzenia Pańskiego, dla uczestników Warsztatów Terapii Zajęciowej oraz Środowiskowego Domu Samopomocy odbyło się 21 grudnia 2017 r. spotkanie opłatkowe w Centrum Caritas w Rudniku nad Sanem.

Uroczystość rozpoczęła się Mszą Świętą celebrowaną przez rudnickich duszpasterzy na czele z Kierownikiem Centrum – ks. Tomaszem Szostkiem. Kolejnym punktem wigilijnego spotkania było przedstawienie kolędowe przygotowane przez uczestników WTZ, którzy wraz z terapeutami przedstawili tradycyjne obyczaje bożonarodzeniowe. Śpiew i krótki montaż z Herodem, diabłami, aniołami, śmiercią, pasterzami przybliżył historię narodzin Chrystusa oraz zwyczaj „chodzenia po kolędzie” przebierańców, który współcześnie w różnych regionach naszego kraju jest nadal kultywowany. Kolędnicy wzbudzili duży podziw wśród rodziców, opiekunów i przybyłych gości. Przed wspólnym posiłkiem z tradycyjnych wigilijnych potraw, zgromadzeni podzielili się opłatkiem i składali sobie życzenia świąteczne. Spotkanie upłynęło w ciepłej, życzliwej i miłej atmosferze.