I Zjazd Szkolnych Kół Caritas w Diecezji Sandomierskiej

7 czerwca 2018

I Zjazd Szkolnych Kół Caritas w Diecezji Sandomierskiej

Pierwsze wspólne spotkanie Szkolnych Kół Caritas W Diecezji Sandomierskiej miało miejsce 6 czerwca 2018 w Sandomierzu. Rozpoczęła je Msza Święta koncelebrowana, sprawowana w Sandomierskiej Katedrze o godzinie 10.00, której przewodniczył i homilię wygłosił Ksiądz Bogusław Pitucha – Dyrektor Caritas Diecezji Sandomierskiej. W homilii Ksiądz Dyrektor podkreślił, że przeżywany jubileusz 200-lecia Diecezji Sandomierskiej skłania do bilansów, podsumowań, ale także kreślenia planów na przyszłość. Na zakończenie Mszy Świętej, słowo do jej uczestników skierował i Pasterskiego Błogosławieństwa udzielił J. E. Ksiądz Biskup Krzysztof Nitkiewicz. Pasterz Diecezji zwrócił uwagę na znajdujący się w Bazylice Katedralnej obraz Matki Bożej Ostrobramskiej, na którym Maryja jest sama bez Jezusa, jakby chciała przygarnąć do siebie każdego człowieka, rozpoznając w nim swojego Syna. Biskup zachęcił do naśladowania Matki Bożej.

Spotkaniu towarzyszyła syryjska ikona Matki Bożej Współczującej, którą podczas audiencji w Watykanie pobłogosławił Papież Franciszek. Ikonę do Sandomierza przywiozła delegacja Caritas Polska – reprezentująca projekt „Mobilna Ambasada Young Caritas”. Członkowie załogi busa Maciej Dubicki i Farid Abou Jrab podzielili się wrażeniami ze spotkania z Papieżem Franciszkiem. Farid, który z powodu wojny wraz z rodziną opuścił Syrię i zamieszkał w Polsce, opowiadał o tym, jak wygląda codzienne życie w Aleppo.

Po skończonej liturgii Przedstawiciele Szkolnych Kół Caritas przeszli ulicami Sandomierza z Bazyliki Katedralnej na Plac Świętego Wojciecha, gdzie odbył się wspólny piknik, poprowadzony przez Wodzireja z Zespołu „BrosArt”. Na młodych ludzi zostało przygotowanych mnóstwo atrakcji i pamiątkowe dyplomy oraz upominki. W spotkaniu w sumie wzięło udział ponad 500 Wolontariuszy Szkolnych Kół Caritas wraz z Opiekunami. Była również grupa 38 harcerzy z Solecznik, która przyjechała z kolejną wizytą do naszej diecezji.

Szkolne Koła Caritas zrzeszają pod egidą opiekunów uczniów, którzy chcą wspólnie świadczyć pomoc potrzebującym w duchu chrześcijańskiej miłości bliźniego. Są one najmniejszą cząstką Ogólnoświatowej Caritas. Spotkanie to miało na celu ukazanie pięknej idei Wolontariatu Caritas i podziękowanie za dar Miłosiernej Miłości Bliźniego. Jako Wolontariusze Caritas dzieci i młodzież ze Szkolnych Kół Caritas na co dzień niosą dar: serca, pomocnej dłoni, radosnego uśmiechu, dobrego słowa do osób chorych, starszych, samotnych i potrzebujących wsparcia.

Pierwszy Zjazd Szkolnych Kół Caritas to dla Wolontariuszy szansa na spotkanie, wymianę doświadczeń, a przede wszystkim na wspólną modlitwę również poprzez śpiew i taniec. To również moment na podkreślenie, że nie byłoby Wolontariuszy Szkolnych Kół Caritas bez Księży, Sióstr i Katechetów, którzy zaszczepili w sercach młodego pokolenia wrażliwość na sytuację drugiego człowieka, ideę Caritas – Miłosiernej Miłości Bliźniego i ukazali piękną drogę życiową.

Niech na dalszej drodze posługi w charakterze Wolontariuszy Szkolnych Kół Caritas towarzyszą Młodym Ludziom słowa Ojca Świętego Franciszka: „W świecie, w którym rosną nierówności i coraz bardziej zapomina się o najsłabszych i potrzebujących, bezinteresowna służba wolontariatu jest prawdziwym bogactwem.”